Som dyrlæger arbejder vi ofte i udsatte arbejdsmiljøer, både fysisk og psykisk, hvilket kræver ekstra opmærksomhed på sikkerhed. Praktiserende dyrlæger, der arbejder med store dyr, risikerer alvorlige skader fra fx spark, mens dyrlæger i smådyrsklinikker også kan opleve fysiske skader og infektioner fra fx bid og riv.
Derudover står dyrlæger i stigende grad over for udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø, herunder med digital chikane, hvor kritik og trusler kan sprede sig hurtigt via sociale medier. Det er derfor vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at minimere risikoen for ulykker, sygdomme og psykiske belastninger.
Læs her om nogle af DDDs fokusområder indenfor arbejdsmiljø i beretningsperioden.
Bidskader er en alvorlig udfordring i klinisk dyrlægepraksis og ofte undervurderet i forhold til de potentielle konsekvenser. DDD igangsatte derfor i 2023 en omfattende undersøgelse for at belyse omfanget og håndteringen af bidskader blandt dyrlæger og andet veterinært personale. Resultaterne dannede grundlag for et tema om bidskader i 2024.
Undersøgelsens baggrund
Undersøgelsen havde til formål at indsamle data om forekomsten af bidskader fra dyr i praksis. Fokus var på at identificere antallet af personer, der har oplevet bidskader, samt på at evaluere behandlingsforløbet og følgevirkningerne efter bid. Resultaterne skulle gerne skabe bedre indsigt i og forståelse af problemets omfang og fremme en ensartet og effektiv behandling af denne type skader fremadrettet.
Dataindsamlingen skete gennem en anonym spørgeskemaundersøgelse, hvor dyrlæger, veterinærsygeplejersker og andet relevant fagpersonale deltog. Spørgeskemaet dækkede aspekter som hyppighed af bidskader, alvorligheden af skaderne og hvilken behandling, der var modtaget. Undersøgelsen inkluderede også en vurdering af, hvorvidt de gældende behandlingsanbefalinger fra fx Lægehåndbogen på Sundhed.dk blev fulgt i praksis.
Korrekt behandling er afgørende
Resultaterne viste, at bidskader forekommer hyppigt og ofte er alvorlige nok til at kræve medicinsk behandling. På trods af eksisterende retningslinjer var der ofte en restriktiv tilgang til brugen af profylaktisk antibiotika, og undersøgelsen afslørede, at sundhedspersonale på skadestuer og i almen praksis ikke altid følger de anbefalede retningslinjer, hvilket kan føre til forværrede tilstande for de berørte.
DDDs Initiativer
DDD kontaktede allerede i 2021 Regionerne, Rigshospitalet og SSI med en opfordring til at ensrette behandlingsretningslinjerne og øge bevidstheden om problemets alvor blandt sundhedsfaglige. Det resulterede blandt andet i opdaterede antibiotikaanbefalinger på forskellige platforme.
Undersøgelsens resultater taler dog sit tydelige sprog; at der fortsat er brug for en øget bevidsthed om skadernes potentielle alvor, og hvor vigtigt hurtigt og korrekt behandling er for at undgå infektioner og følgeskader, herunder også et større fokus på tilfælde, hvor profylaktisk antibiose er indiceret. Undersøgelsen blev derfor brugt som afsæt for bred kommunikation for at skabe større fokus – dels på forebyggelse blandt de udsatte faggrupper, men også den hjælp, der skal tilbydes, hvis uheldet er ude.
Resultaterne danner også afsæt for yderligere tiltag, der i løbet af den sidste halvdel af 2024 skal munde ud i informationsmateriale, som dyrlæger og andre kan medbringe til læge, når uheldet er ude. Formålet er at skabe større fokus på bidskader og bidrage til at sikre den korrekte behandling, når skaden er sket.
Læs hele undersøgelsen: Bidskader og behandling - en undersøgelse i klinisk dyrlægepraksis | Dansk Veterinærtidsskrift (ddd.dk)
Pressehistorier mv.:
Bidskader fra dyr skal tages alvorligt i sundhedsvæsnet | Dansk Veterinærtidsskrift (ddd.dk)’
Digital chikane er en stigende trussel mod dyrlæger og kan have alvorlige konsekvenser både professionelt og personligt. Chikanen kan omfatte alt fra negative kommentarer og rygtespredning til direkte trusler og hadefulde beskeder ofte på sociale medier. Dette skaber ikke kun et psykisk belastende arbejdsmiljø, men kan også påvirke dyrlægernes faglige omdømme og trivsel.
Mange dyrlæger står alene med problemet, hvilket kan forstærke følelsen af sårbarhed. Det er dog vigtigt at tage handling for at beskytte sig selv. DDD opfordrer til, at man ikke ignorerer digital chikane, men i stedet søger støtte hos arbejdsgiveren eller fagforeningen.
På DDDs hjemmeside har vi samlet en oversigtsside, som stiller skarpt på digital chikane. Her kan du blive klogere på både arbejdsgiveransvar, lovgivning og forebyggelse på arbejdspladsen.
DDD har også indledt et samarbejde med Digitalt Ansvar for at sætte større fokus på problemet med digital chikane, samt for bedre at ruste både arbejdsgivere og ansatte til at håndtere det.
Årsmødeprogrammet stiller i år skarpt på digital chikane blandt dyrlæger – her kan du møde eksperterne og bliv klogere på, hvordan du bedst beskytter dig selv og din praksis.
Læs også: Digital chikane: Mange står alene med problemet