FOR-
MANDENS

FORORD


ÅRSBERETNING

 2023/2024

Sammenhold gør stærk – og formand Hanne Knude Palshof tror fuldt og fast på, at sammenholdet er DDDs berettigelse og fremtid


Kære medlem af Den Danske Dyrlægeforening,

Når vi står sammen, så opnår vi meget mere, end vi ville kunne alene. Det er selve kernen i vores enhedsforening, og det var ligeledes den idé, stabsdyrlæge David Gottschalksen Ringheim samlede 28 dyrlæger for at diskutere i Restauratør Vincents lokaler på Kongens Nytorv den 8. februar 1849.

Den restauranttur resulterede i Den Danske Dyrlægeforening – og 175 år senere står foreningen stadig, nu som Danmarks ældste faglige forening. Fællesskabet har altså altid været dyrlægestandens styrke, og det er det fællesskab, som jeg tror på kan blive ved med at sikre og udvikle dyrlægestanden i de kommende generationer.


At vedligeholde det fællesskab kræver en stærk dyrlægeforening, og det synes jeg oprigtigt, at vi er ved at have skabt. Vi står for første gang i mange år på egne ben, og selvom processen med at konsolidere os som selvstændig enhed stadig er i fuld gang, er der lys for enden af tunnellen.

Den proces har ikke været uden bump på vejen, men de seneste års udfordringer har på ingen måde været ufrugtbare. De har også tvunget os til at fokusere på vores kerneopgaver og til at tage et kritisk blik på os selv, skære det overflødige væk og fokusere på det, der ikke kan undværes, og hvor vi kan og skal være de bedste. Dette har givet os et solidt fundament, hvorfra vi kan udvikle os og sikre, at vores forening ikke blot overlever, men trives.

 

Et år med skærpet sparekniv og fart på innovationen


I hovedbestyrelsen har der i det seneste år været et benhårdt fokus på at få konsolideret os som en forening, der står stærkt og uafhængigt på egne ben. Det har involveret nogle hårde, men nødvendige, prioriteringer og besparelser for at sikre økonomisk bæredygtighed og stabilitet.

En af dem har været at rette op på det systemmæssige efterslæb, opløsningen af fællessekretariatet og skilsmissen fra Pharmadanmark havde efterladt foreningen i. Et nyt it-system er en stor, men nødvendig investering i foreningens fremtid – både for at skabe effektivitet og kontinuitet i den service, vi leverer til jer medlemmer, men også for at kunne spare ressourcer og midler på sekretariatets arbejdsgange.

 

Hvor skal vi hen herfra?


En af vores vigtigste opgaver er at være relevante for de kommende generationer – særligt de unge og de studerende. Både vores fortsatte engagement på Københavns Universitet og på Den nye dyrlægeuddannelse i Foulum skal sikre, at vi har en tæt og frugtbar kontakt med de studerende, som vil forme fremtidens dyrlægeforening.


Life Science og One Health er også områder, hvor vi ser et stort potentiale for vækst. Gennem vores nylige medlemsundersøgelse har vi fået værdifuld indsigt i, hvad vores medlemmer inden for disse sektorer efterspørger. Det er nu vores opgave at omsætte denne viden til konkrete handlinger, der sikrer vores forenings fremtid.


Samtidig skal vi forsætte med at bidrage aktivt til vigtige politiske initiativer. Vores fag er sårbart overfor politikkens luner – det har Veterinærlægemiddelforordningen og den urimelig selvbetaling, Fødevarestyrelsen har påtvunget dyrlæger for at rapportere smitsomme sygdomme, om noget vist.


Netop derfor er jeg af den overbevisning, at vi fortsat skal prioritere foreningens politiske arbejde. Vi vinder ikke alle kampe, men vi vinder absolut nok til, at det gør en forskel for den danske dyrlægestand – den nylige røntgenvejledning og afværgelsen af en uigennemtænkt journalpligt sidste år er begge eksempler på dette.


Yderligere kan regeringens dyrevelfærdsudspil, hvor vores stemme har sat tydelige aftryk, nævnes. Nu begynder det virkelige arbejde med at sikre, at disse tiltag bliver realiteter i praksis – og at de ikke blot står tilbage som flotte ministerfloskler på et stykke glansfuldt papir.


Til sidst vil jeg gerne indlede en vigtig samtale om vores forenings struktur, så vi kan sikre, at vores organisation fortsat afspejler medlemmernes behov og ønsker. Internt i bestyrelserne tog vi allerede hul på debatten ved en workshop tilbage i marts, men den skal også ud at leve blandt jer medlemmer – for det er en debat, der berører os alle, og som det er essentielt, at vi alle forholder os og bidrager til.


Jeg håber, at denne årsberetning giver jer et indblik i det seneste års arbejde i jeres forening, og jeg ser frem til at møde jer ved årsmødet, hvor vi sammen kan fortsætte dialogen og sikre, at Den Danske Dyrlægeforening står stærkt i årene, der kommer.


På vegne af hovedbestyrelsen,

Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening

Share by: