Udover at arbejde for dyrenes sundhed er fokus også på at udbrede kendskab til zoonoser, og hvordan smittebeskyttelse kan sættes i system i dyreholdet. Det seneste år har både Faggruppe Kvæg og andre Produktionsdyr (FKP) og Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed (FDF) arbejdet med at øge viden om vigtigheden af smittebeskyttelse både for dyrlæger og for dyreejere.
I produktionsdyrspraksis er smittebeskyttelse en nøglefaktor. Grise- og kommercielle fjerkræbesætninger har ofte en højere grad af smittebeskyttelse sammenlignet med kvægbesætninger. Arbejdet med smittebeskyttelse er en integreret del af sundhedsrådgivningen.
Faggruppe Kvæg ønsker at gå forrest i arbejdet med at forbedre standarden for smittebeskyttelse i kvægbesætninger og deltager derfor i samarbejdet "Tag smitten ved hornene" for at øge forståelsen for vigtigheden af god hygiejne blandt landmænd. Initiativet opstod på baggrund af en frustration over den manglende succes i forhold til bekæmpelse af Salmonella Dublin.
Kampagnen, der er et samarbejde mellem Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer, VikingDanmark, SEGES Innovation og DLBR har udarbejdet en række artikler og podcasts med gode råd til god hygiejne og dermed smittebeskyttelse både i forhold til interne medarbejdere og til udefrakommende så som inseminører, foderkonsulenter og så videre.
Materialet kan tilgås på LandbrugsInfo ved at klikke her
Den nye EU dyresundhedslov (AHL) placerer ansvaret for smittebeskyttelse hos landmand/dyreejer. Det betyder, at dyreejer selv skal sikre, at deres besætninger har tilstrækkelig smittebeskyttelse for at undgå smitsomme sygdomme. Denne præcisering af, hvor ansvaret for smittebeskyttelse ligger, understreger behovet for fortsat opmærksomhed og arbejde med smittebeskyttelsesrådgivning i alle typer besætninger. Dyrlæger pålægges med AHL også en vigtig rolle i forhold til rådgivning af besætningsejere/dyreejer om relevant smittebeskyttelse baseret på det enkelte dyreholds risiko.
Som følge af de mange udbrud af fugleinfluenza er der et øget behov for opmærksomhed på smittebeskyttelse - også i små fjerkræflokke, såsom hobbyhønsehold. For fx familiedyrsdyrlæger eller dyrlæger i stordyrspraksis, som kun ser fjerkræ sporadisk, er det måske ikke lige smittebeskyttelse, der ligger først i hukommelsen – ligesom viden om fjerkræsygdommene måske er »lidt lang væk«. FDF, FF og FKP har i denne forbindelse, med hjælp fra eksterne fjerkrækyndige dyrlæger, udarbejdet informationsmateriale til både dyrlæger, der tilser og behandler hobbyfjerkræbesætninger, samt til ejerne af sådanne besætninger.
Dyrlæger spiller en afgørende rolle i at vejlede ejere af hobbyfjerkræ om smittebeskyttelse. Dette indebærer blandt andet information til ejere om vigtigheden af forebyggelse gennem vaccination og god hygiejne. Materialet til dyrlægerne indeholder en oversigt over de mest almindeligt forekommende sygdomme hos fjerkræ, mulige diagnostiske undersøgelser samt viden om de anmeldepligtige fjerkræsygdomme.
Materialet til ejere af hobbyfjerkræ lægger vægt på vigtigheden af god hygiejne og opmærksomhed på sygdomstegn. Materialet er lavet med henblik på, at dyrlægen kan printe det, og udlevere det til ejer i forbindelse med konsultationer. Materialet er desuden tilgængeligt på DDDs hjemmeside.
Både i store og små besætninger er uddannelse og bevidsthed hos dyreejere om smittebeskyttelse afgørende. EUs dyresundhedslov (AHL) har gjort det klart, at dyreejere har et øget ansvar for at forhindre smittespredning. Dyrlægernes rolle i at rådgive og støtte dyreejere i dette arbejde kan ikke overvurderes.
Effektiv smittebeskyttelse kræver en kombination af gode hygiejnepraksisser, regelmæssige sundhedstjek og en stærk forståelse af forebyggende foranstaltninger. Hvad der skal til, skal baseres på en risikoanalyse, hvor dyrlægen skal rådgive om, hvilke patogener der kan relevante at beskytte mod, og hjælpe med at identificere de smitteveje, der kan være ind i, ud af og inden for den enkelte besætning – og hvordan de kan forhindres. Med de rette tiltag kan dyrlæger bidrage til at sikre sunde dyrebesætninger og beskytte både dyrenes og menneskers sundhed.
Faggruppe Heste har udgivet to foldere og et appendix om parasitkontrol hos heste i Danmark.
Folderne omfatter en oversigt over hestens parasitter, smitteveje og sundhedsmæssig betydning, samt hvilke tiltag der kan iværksættes for at mindske smittetrykket.