Mange af DDDs fagpolitiske aktiviteter har internationalt fokus. Det sker primært gennem arbejdet i fællesorganisationen af europæiske dyrlægeforeninger FVE (Federation of Veterinarians of Europe) og sektionerne herunder.
DDD har dog i øjeblikket valgt som en del af en række økonomiske tilpasningstiltag udelukkende at fokusere på sit medlemskab af FVE og sat medlemskaberne af sektionerne UEVP, UEVH, EASVO og EVERI samt WSAVA og WVA på stand by. Denne beslutning har medført en betydelig reduktion af omkostningerne til både kontingenter og rejser i forbindelse med de to årlige generalforsamlinger. FVE har accepteret at tildele DDD midlertidig observatørstatus - dette giver os mulighed for fortsat at følge med i og bidrage til det internationale arbejde. Vi ser frem til at genoptage vores fulde medlemskab, så snart økonomien tillader det, og værdsætter den støtte, vi har modtaget i denne overgangsperiode.
DDD deltog i FVEs generalforsamling i november 2023 i Bruxelles og i juni i Heraklion i Grækenland.
Her kan du læse et udpluk af emner, der blev drøftet på novembermødet i Bruxelles
Blandt emnerne, der blev diskuteret på mødet i Grækenland, var to nye politikpapirer om henholdsvis telemedicin og om træning af hunde og heste
Læs også: Dyrlægernes rolle er i fokus i et nyt fælles politikpapir om træning og adfærd hos dyr
Begge politikpapirer blev vedtaget ved generalforsamlingen.
Udover FVE deltager DDD fortsat i de årlige møder i 4-country samarbejdet med Tyskland, Holland og Frankrig samt i det Nordisk-Baltiske samarbejde. Ved begge disse møder har fokus været på de unge dyrlægers udfordringer samt dyrlægeforeningernes arbejde med at sikre, at foreningskulturen forbliver relevant for de yngre generationer.
Historisk har foreningerne fokuseret meget på produktionsdyr og lovgivning inden for det område. I dag er der imidlertid en stigende andel af familiedyrsdyrlæger og dyrlæger inden for life science, som ikke føler samme tilhørsforhold til foreningerne. Der blev diskuteret forskellige strategier til at styrke tilknytningen til disse yngre medlemmer og værdisætte det politiske arbejde, hvor succeserne ofte bliver overset, mens problemer som opleves i praksis blandt andet i forbindelse med veterinærlægemiddelforordningen er meget synlige.
En væsentlig udfordring, som alle landene delte, var manglen på dyrlæger i yderområder, hvor de ofte arbejder alene eller med få kollegaer, hvilket kan føre til trivselsproblemer, især blandt nyuddannede dyrlæger. Norge og Finland har implementeret mentorprogrammer for at støtte disse dyrlæger. I Finland er mentorprogrammet et tilbud til kandidatstuderende, mens det i Norge er målrettet nyuddannede dyrlæger, der arbejder i yderområder.
Begge møder fremhævede behovet for at arbejde for gode arbejdsvilkår og sikre trivsel i veterinærfaget. Der var bred enighed om, at mentorordninger er afgørende for at hjælpe yngre dyrlæger med at håndtere faglige og personlige udfordringer samt at øge deres tilknytning til veterinærforeningerne.
DDD har iværksat flere initiativer i forlængelse af trivselsundersøgelsen i 2022 - blandt andet er der på DDDs hjemmeside samlet en oversigtsside, som stiller skarpt på digital chikane, ligesom DDD har indledt et samarbejde med Digitalt Ansvar for at sætte større fokus på problemet med digital chikane for bedre at ruste både arbejdsgivere og ansatte til at håndtere det.
Det internationale arbejde i 2024 har understreget vigtigheden af samarbejde og videndeling mellem veterinærforeninger på tværs af landegrænser, uanset om det drejer sig om at tackle fælles udfordringer som dyrevelfærd og antibiotikaforbrug eller om at styrke den interne foreningsstruktur og medlemsengagement.
EASVO (European Association of State Veterinary Officers)
UEVP (Union of European Veterinary Practitioners)
UEVH (Union of European Veterinary Hygienists)
EVERI (European Veterinarians in Education, Research and Industry)
IVSA (International Veterinary Students Association)
WSAVA (World Small Animal Veterinary Association)
WVA (World Veterinary Association)